2007
Private house
Private house,
Canzo, IT

The villa is built on land in a valley surrounded by the pre-alpine peaks of Como and lapped by a small stream. The municipal administration “advised” the use of an architectural solution with a pitched roof, in spite of the fact that the project had proposed a flat roof with vegetation to create less visual impact from above to benefit the mountain tourism routes. The project thus inverted the usual gabled roof, with the east- and west-facing sides opening towards the mountain peaks, snow-capped in winter and green in summer. The south side overlooks the garden and two pre-existing beech trees. The windowless northern side accommodates the pedestrian entrance. A small difference in height allows the garden area to be close to the river and light to enter the basement rooms. A Plečnik-inspired outdoor staircase connects the green garden level to the square on the river. A slightly curved sail embraces the centuries-old beech trees. The interior living area features a 5-meter high window overlooking the mountains and a horizontal view of the garden. Particular focus was placed on the use of natural materials such as stone, wood, glass and metal to fine-tune a meticulous but also cosy sense of space.

Egidio Panzera Architect Project - 2.jpg
Egidio Panzera Architect Project - 3.jpg
Egidio Panzera Architect Project - 5.jpg
Egidio Panzera Architect Project - 6.jpg
Egidio Panzera Architect Project - 7_.jpg
Egidio Panzera Architect Project - 9_.jpg
Egidio Panzera Architect Project - 10_.jpg
Egidio Panzera Architect Project - 11.jpg
Egidio Panzera Architect Project - 12.jpg
Egidio Panzera Architect Project - 13.jpg