2004
Private house
Private house,
Carate Brianza, IT

The functional distribution plan established a very precise division of purposes between the three above-ground floors of the building.  Three different spaces, physically and visually connected by the stairwell, thus arose. Light invades this vertical space, penetrating the three residential levels. The existing staircase is clad in book-matched marble, creating a monolithic sculptural and textural component in contrast with the wiry steel and glass staircase suspended in the gap between the first floor and the attic. The curved form of the attic makes the full height of the home visible, even from the entrance.
On the ground floor, the space is continuous and flowing; a single vertical marble plane identifies four areas and four functions: living and dining rooms, kitchen and passageways.
On the first floor, on the other hand, the rooms are physically separated but all revolve around the staircase landing, which is illuminated by the light coming from the bedrooms through the glass panes of the walk-in wardrobe.
The attic floor, designed for private use by the married couple, is a seamless space with a series of low elements. Specifically, the brick parapet, the wardrobe, and the monolithic marble volume mark spaces with different roles, namely, the stairwell void, a study area, the double bed, and the bathroom.

(Ph. Saverio Lombardi Vallauri)

Egidio Panzera Architect Project - 02_.jpg
Egidio Panzera Architect Project - 03.jpg
Egidio Panzera Architect Project - 04.jpg
Egidio Panzera Architect Project - 06_.jpg
Egidio Panzera Architect Project - 07_.jpg
Egidio Panzera Architect Project - 09_.jpg
Egidio Panzera Architect Project - 11.jpg
Egidio Panzera Architect Project - 16_.jpg
Egidio Panzera Architect Project - 17.jpg
Egidio Panzera Architect Project - 18.jpg